KraussMaffei KM 3200/101000 MX za 45 kg brizgance

3.200 tonska brizgalka za 45-kilogramske brizgance za gradbeno industrijo

V preteklem letu je podjetje KMS d.o.o. iz Šenčurja zaključilo projekt in opravilo zagon enega največjih brizgalnih strojev v naši okolici. V podjetju HEPLASTPIPE d.o.o. iz hrvaškega Preloga tako od lani v proizvodnji brizganja najdemo brizgalni stroj KraussMaffei MX 3200 BluePower. Gre za 3.200 tonsko brizgalko, ki omogoča proizvodnjo izdelkov max. teže 60kg.

Podjetje HEPLASTPIPE d.o.o. je bilo ustanovljeno pred natanko 25-timi leti, ko je ustanovitelj podjetja g. Vladimir Matjačić kupil na tej lokaciji podjetje Phonoplast, ki se je še v času Jugoslavije ukvarjalo s proizvodnjo ohišji za tedanje audio kasete. Na začeteku je podjetje kupilo dve rabljeni ekstruzijski liniji in pričelo s proizvodnjo cevi za plin. Danes podjetje razpolaga z petimi linijami za proizvodnjo gladkih cevi, ki se uporabljajo za vodovod, plinovod, kanalizacijo in kot zaščitne cevi npr. optičnih kablov. Leta 2006 pa so pričeli tudi s proizvodnjo rebrastih cevi premera 200-1000mm za gravitacijsko kanalizacijo (notranja stena cevi gladka - zunanja rebrasta). V letu 2016 pa so v podjetju začeli razmišljati o investiciji v velik brizgalni stroj, ki bi omogočal izdelavo velikih kanalizacijskih jaškov v enem kosu oziroma sestavljanje po modulih do višine 6m. Tu jim je na pomoč priskočilo slovensko podjetje KMS d.o.o., ki pri nas in na Hrvaškem zastopa nemškega proizvajalca brizgalnih strojev KraussMaffei. Skupaj z njihovimi strokovnjaki so izbrali stroj z oznako KraussMaffei MX3200 – 101000 BluePower. Že iz oznake je razvidno da gre za stroj, ki zmore 3.200 ton zapiralne sile in maksimalen brizg ca. 60kg. Hidravlični stroj se med drugim odlikuje z natančnim in hitrim dvoploščnim sistemom zapiranja, najnovejšim krmilnikom MC6 in velikim zaslonom za upravljanje, sistemom APC za samodejno kompenzacijo in regulacijo preklopne točke in naknadnega tlaka, servo pogonom BluePower, ki omogoča velike prihranke električne energije, močno in natančno brizgalno-plastificirno enoto ter enostavno povezavo s perifernimi enotami za avtomatizacijo – robot in regulacijo brizgalnega orodja (topli blok, temperiranje orodja).

Ker gre za stroj izrednih dimenzij je bilo potrebno za ta namen postaviti novo halo. Stroj namreč v dolžino meri kar 22m in za katerega je bil izveden transport z 17-mi vlačilci. Poleg tega tudi odlaganje tako velikih kosov zahteva svoj prostor. Za odvzem izdelkov iz orodja in odlaganje na tekoči trak ob stroju skrbi ABB-jev robot s prijemali podjetja HUNOR. Orodja, ki se uporabljajo v proizvodnji so seveda eno-gnezdna in opremljena s toplokanalnim sistemom Korejskega proizvajalca YUDO. Ker pri nas tako velikega orodjarja ni bilo na voljo, so bila orodja proizvedena na Kitajskem. Teža orodij se giblje med 45-65 ton. Podjetje trenutno razpolaga z 10-timi različnimi orodji. Ker gre za velike izdelke z relativno velikimi debelinami sten (10mm+) je temu primeren tudi cikel. Po večini se ta giblje med 6 - 15 min. Prav tako je dolg čas ubrizgavanja in naknadni tlak, ki ponavadi deluje več kot 60 sek. V podjetju predelujejo dve vrsti materiala PP in HDPE v skupni količini ca. 8.000 ton/leto, od tega dobrih 1.000 ton z brizganjem. Podjetje HEPLASTPIPE se v zadnjih letih hitro razvija in raste. Podjetje veliko vlaga v nove tehnologije i kadre. Njihov segment prodaje je seveda gardbena industrija. Največji trg imajo seveda doma na Hrvaškem, sledijo pa bližnje sosede Austrija, Madžarska, Slovenija, Češka itd. Oddaljenost naročnika pri njih seveda pomeni določeno težavo zaradi zahtevnosti oz. stroškov transporta. No, kljub temu so uspešno zaključili velik s Senegalom, tako da znanje in prava tehnologija ne pozna meja.

Za več informacij nas obiščite na naši stojnici na Industrijskem sejmu 2019 in spoznajte tudi ostale naše stroje in naprave.

Zagotovite si brezplačne vstopnice za obisk sejma tukaj.

 

Please publish modules in offcanvas position.