Večji ekstrudor zagotavlja hitrejšo amortizacijo in odločilne procesne prednosti

Energetsko učinkovito kompaundiranje
KraussMaffei Berstorff GmbH bo na letošnjem sejmu K2010 med drugim predstavil tudi dvopolžni ekstrudor ZE 60 A UTX, z največjim številom obratov 600 o/min in z aktivnimi in pasivnimi ukrepi za povečanje energetske učinkovitosti.

Obširna testiranja, ki so jih izvedli strokovnjaki podjetja KraussMaffei Berstorff, so pokazala, da se lahko v mnogih primerih dosežejo znatni prihranki energije, če večji ekstrudor deluje na srednjih obratih, namesto manjšega ekstrudorja pri maksimalnih obratih.

Že nekaj let ponujajo različni proizvajalci kompaunderje z visokimi obrati, do 1800 obratov/min, kjer se lahko dosežejo velike kapacitete z relativno majhno velikostjo ekstrudorjev. Pri tem se je zanemarilo dejstvo, da zahtevana velika pogonska moč prinaša energetske pomanjkljivosti in velike izgube moči.

Glede na stalno rastoče cene energije in povečano povpraševanju po energetsko učinkovitih strojih je KraussMaffei Berstorff v raziskavah ugotovil, da uporaba večjih ekstrudorjev pri nižjih obratih ponuja pomembne energetske prednosti.

Pri kompaundiranju PA6 s 30 % steklenih vlaken s kapaciteto 2.100 kg/h na stroju ZE 60 A UTX s 1.200 obrati/min je potreba po energiji 0,21 KWh/kg. Pri uporabi naslednjega večjega ekstrudorja ZE 75 A UTX s 600 obrati/min je potrebno le 0,18 KWh/kg.

Glede na večjo investicijo in večje obratovalne stroške večjega ekstrudorja je odplačilna doba približno 2 leti, odvisno od cene energije.

Z namenom nadaljnjega povečanja energetske učinkovitosti je KraussMaffei Berstorff optimiziral pogonski sklop in grelni sistem svojih dvopolžnih ekstrudorjev, s čimer se je še povečala učinkovitost ekstrudorjev.

Večja kakovost izdelkov in zmanjšana obraba ekstrudorjev
Poleg energetskih prednosti zagotavlja uporaba večjih ekstrudorjev tudi večjo ponovljivost celotnega procesa v primerjavi s procesom z velikim številom vrtljajev. To zagotavlja učinkovito proizvodnjo brez motenj in prekinitev. Zaradi večje globine kanala pri večjih ekstrudorjih je material izpostavljen manjšim mehanskim obremenitvam pri primerljivih predelovalnih časih, kar zagotavlja višjo kakovost izdelka.

Srednji vrtljaji v kombinaciji s povečano globino polža občutno zmanjšajo obrabo polža in cilindra. Za uporabnike kompounderjev to pomeni daljše intervale servisiranja in manjše stroške vzdrževanja. To velja še posebej pri predelavi abrazivnih materialov, kot so z steklenimi vlakni ojačani termoplasti.

Dvopolžni ekstrudor ZE 60 A UTX, ki bo predstavljen na sejmu K2010, bo vključen v modularno proizvodno linijo. Kompaundirne linije na osnovi modularnega koncepta KraussMaffei Berstorff se odlikujejo po kratkem zagonskem času in majhnih skupnih stroških.

Obiščite KraussMaffei Berstorff na K2010 v hali 15, prostor C24.

KraussMaffei Berstorff dvopolžni ekstrudor ZE 60 UTX, 600 o/min za energetsko učinkovito kompaundiranje
Primerjava stroškov za kompaundiranje v PA 6 s 30 % steklenih vlaken





Please publish modules in offcanvas position.