Robotska celica FLEXIDO

Podjetje Inženiring Rakovec z 20 zaposlenimi iz Dupelj na Gorenjskem je specializirano za CNC-mehansko obdelavo aluminijastih odlitkov. Več kot 80 odstotkov prometa opravijo za avtomobilsko industrijo, proizvodnjo imajo organizirano v treh izmenah. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2001, danes pa poteka mehanska obdelava na sedmih CNC-stružnicah in treh CNC-rezkalnih strojih.

Izziv
Od leta 2014 je v podjetju zaposlen tudi Kristjan Pustinek, ki je odgovoren za tehnologijo CNC-obdelave in avtomatizacijo procesov. Zaradi izzivov, kako izpolniti višja naročila in kako zagotoviti višjo stabilnost procesov obdelave, se je podjetje leta 2017 odločilo za investicijo v prvo robotsko celico FLEXIDO FLEX 7 PRO, ki je bila v osnovi inštalirana na CNC-stružnico SPINNER. Vpeljavo tehnologije je v podjetju Inženiring Rakovec prevzel Kristjan Pustinek.

Opis delovanja celice
Robotska celica poleg vlaganja in odvzemanja odlitkov v stružnico in iz nje omogoča tudi avtomatsko pranje kosov v kadi z vročo mehko vodo, izpihovanje kosov in graviranje kosov. V primeru, da je potreba po ročni stregi stružnice, se celica lahko premakne z ročnim dvigalom in odpelje stran od stroja. Ponovno inštalacijo celice lahko opravi posluževalec kar sam, celica se centrira v centrirne zatiče v tleh, menjava pa ne traja več kot 5 minut.

S to investicijo je podjetje Rakovec inženiring v podjetje dobilo tudi prvega 6-osnega robota, s katerim pa, kot pravi Kristjan Pustinek, pri kasnejšem samostojnem programiranju ali pri nastavljanju procesa za druge obdelovance niso imeli nobenih težav. Glavne prednosti investicije v robotsko celico so bile:

  • Znaten dvig proizvedenih kosov/izmeno (+ 30 %)
  • Konstantno število proizvedeni kosov/izmeno
  • Višja stabilnost procesa in posledično manjši izmet
  • Manj obremenjeni delavci, ki so se lahko posvetili bolj pomembnim opravilom


Skupaj štiri celice:
Zaradi številnih doprinosov je podjetje do konca leta 2018 inštaliralo še dodatne tri robotske celice. Podjetje je zaradi investicij v avtomatizacijo procesov z robotskimi celicami FLEXIDO kljub pomanjkanju ustreznega kadra lahko še naprej raslo. Pred inštalacijo robotskih celic je vsak delavec upravljal svojo stružnico, po izvedeni avtomatizaciji treh stružnic s tremi celicami FLEXIDO pa vse tri stroje upravlja samo en delavec. Podjetje ima v proizvodnji tudi dva horizontalna stroja HELLER, vsakega je posluževal drug operater. V drugi polovici leta 2018 je podjetje FLEXIDO inštaliralo večjo robotsko celico FLEX 20 PRO za posluževanje stroja HELLER. Namesto dveh delavcev sedaj oba stroja lahko upravlja en delavec. Na robotsko celico FLEX 20 delavec nalaga surovce na vrtljivo mizo, na kateri je razporejenih 30 mest, kar v povprečju zadošča za 45 minut avtonomnega delovanja. Po končani obdelavi robot prime samostojno orodje za raziglevanje in očisti srh na odlitku, potem prime kos in ga odnese v enoto za raziglevanje navojnih lukenj, sledi pranje in sušenje z vrtljivo šobo v pralno-sušilni komori, zadnja operacija pa je graviranje odlitka. Robot nato končno obdelan kos odloži na paleto in ponovi cikel.

Zakaj FLEXIDO
Robotske celice FLEXIDO so zasnovane tako, da jih uporabnik zlahka nadgradi (npr. pralne komore, enota za graviranje, kontrola s kamerami) in uporabi na nekem drugem stroju. So izredno kompaktne, celica FLEX 7 zavzema tloris 1160 x 1160 mm, kar pomeni, da uporabnikom ni treba bistveno spreminjati pozicije strojev v delavnici. Zaradi svoje fleksibilnosti celice ne izgubljajo na vrednosti, saj se ob morebitni prodaji kot samostojne enote hitro najde kupec.

Zagon in servisna podpora
Zelo pomembna je tudi uporabniška izkušnja, ki nam jo je posredoval Kristjan Rakovec. Strokovno podkovana ekipa podjetja FLEXIDO izvede šolanje za nastavljanje, uporabo in vzdrževanje celice že kar ob samem zagonu celice. Vse celice so opremljene z aplikacijo FLEXIDO SERVIS. Gre za aplikacijo, ki si jo uporabniki naložijo na pametni telefon in jim omogoča enostavno prijavo napake. Prijava se posreduje na strežnik podjetja FLEXIDO, ki lahko preko vseh zbranih podatkov optimalno načrtuje in izvede morebitni servisni poseg na celici. Na celici so vgrajene komponente priznanih dobaviteljev, ki so tudi dobavljive na prostem trgu in v večini na zalogi v Sloveniji.

Za več informacij nas obiščite na naši stojnici na Industrijskem sejmu 2019 in spoznajte tudi ostale naše stroje in naprave.

Zagotovite si brezplačne vstopnice za obisk sejma tukaj.

 

Flex

KMS je uspešno in uveljavljeno podjetje, specializirano predvsem za področje brizganja plastičnih mas. Zastopamo znane svetovne proizvajalce opreme za predelavo plastike in tudi proizvajalce opreme za obdelavo kovin.

Svojim partnerjem ponujamo kakovostno opremo za predelavo umetnih materialov in obdelavo kovin, individualno svetovanje, hitre in strokovne rešitve.

Naš cilj je ostati dolgoročen partner in aktivni udeleženec pri posodabljanju proizvodnje v podjetih.

Kontakt

KMS, d.o.o.
Poslovna cona A 34
4208 Šenčur
Slovenija, Evropa

F: +386 (0)4 25 16 155

T: +386 (0)4 25 16 150

E: info@kms.si

ID št. za DDV: SI12659703