Serija EX - stroji za brizganje plastike KRAUSS MAFFEI

Stroji za brizganje plastike Krauss-Maffei serije EX imajo novo, povsem elektromehansko zasnovo. Odlikujejo jih čistost, hitrost, izredna natančnost in varčnost. Na voljo z zapiralnimi silami od 500 do 1.600 kN.

Princip obratovanja
Pri snovanju serije EX se je Krauss-Maffei osredotočil na dve stvari: visoko tehnično razpoložljivost z minimalnim vzdrževanjem in servisiranjem ter strojno zasnovo, ki zagotavlja energijsko varčnost in visoko produktivnost. Po zaslugi minimalnih časov suhih ciklov in visokih hitrosti izmetavanja je serija EX resnično zelo hitra. V ospredju povsem elektro brizgalnega stroja Krauss-Maffei je edinstveni Z-vzvod, ki omogoča kratke čase cikla in izredno natančnost.

Tehnologija
Povsem elektro brizgalni stroj se ponaša s številnimi tehnološkimi inovacijami, ki so med seboj popolnoma uglašene.

Zapiralna enota z Z-vzvodom
Serijo EX odlikuje minimalen čas suhih ciklov, za kar poskrbi Krauss-Maffeijev dinamičen koncept zapiranja. Patentirani Z-vzvod predstavlja domala optimalen zapiralni profil. Ali z drugimi besedami: hitri gibi v kombinaciji s kratkimi časi za kopičenje in odvajanje zapiralne sile. Sistem Z-vzvoda je nov zapiralni sistem, v katerem je število gibljivih elementov namenoma omejeno. Klasični sistemi s kolenskim vzvodom imajo namreč dvakrat toliko zgibnih delov.

Tehnologija brizganja
Enoto za plastificiranje in brizgalno enoto so pri Krauss-Maffeiju opremili z direktnim motornim pogonom z visokim navorom. Tako se sila prenaša neposredno na polža. Princip direktnega pogona zagotavlja visoko zmogljivost, saj lahko že standardni model doseže hitrost brizganja 300 mm/s. Pri Z-vzvodu je število gibljivih delov reducirano na minimum, kar pripomore k večji natančnosti, zanesljivosti in manjši obrabi stroja. Plastifikacija in brizganje potekata preko dveh sklopljenih direktnih pogonov, ki sta na skupni osi in imata izjemno enostavno zasnovo. Ne potrebujeta gonil in sta sestavljena v celoto. Ta pogonski koncept zagotavlja enakomerno težo brizgov in izredno zanesljivo proizvodnjo. Vsaka os v seriji EX ima svoj električen pogon. Rezultat tega je možnost istočasnega krmiljenja tako enote kot izmetača ter odpiranja orodja tudi v fazi plastificiranja, s čimer se časi cikla še dodatno skrajšajo. Vsi EX pogoni so vodno hlajeni. Tako ni obremenitve stroja med daljšimi čakanji, posledično pa se poveča tudi njihova učinkovitost. Visoko učinkoviti pogoni občutno zmanjšajo porabo hladilne vode. Ker so tudi pretvorniki in motorji vodno hlajeni, je odvajanje odpadne toplote optimalno.

Krmilni sistem
V vse stroje serije EX je vgrajen mikroprocesorski krmilni sistem MC5. Glavni značilnosti krmilnika MC5 sta prijaznost do uporabnika in enostavnost upravljanja. Pregledna in jasno razumljiva vizualizacija na prikazovalniku preprečuje napake vhodov. Grafični vmesnik je zasnovan tako, da upravljavčevo pozornost usmerja k pomembnim informacijam. Rezultat sta večja produktivnost in razpoložljivost sistema.

Prednosti za kupca

  • Stroj serije EX je izredno čist, enostaven za vzdrževanje in idealen za proizvodnjo v čistih sobah. Vodno hlajeni pogoni ne povzročajo prahu ali vrtinčenja zraka. Po zaslugi učinkovitega hlajenja ostanejo pogoji v klimatiziranih prostorih nespremenjeni.

  • Tehnologijo električnih pogonov z optimiziranim elektromotorjem, ki zavorno energijo pretvarja v električni tok, odlikuje nizka poraba energije. Stroji serije EX lahko v primerjavi s hidravličnimi stroji porabijo do 50 odstotkov manj električne energije, odvisno od kosa v izdelavi.

  • Še več je mogoče prihraniti pri stroških za vodo. Hladilna voda se uporabi dvakrat – za hlajenje tako pretvornikov kot pogonov. V primerjavi s hidravličnimi stroji porabijo stroji EX do 70 odstotkov manj vode, odvisno od kosa v izdelavi.

  • Stroje EX je mogoče zlahka nadgraditi v avtomatizirane proizvodne celice.

  • Velike plošče dopuščajo obilo možnosti za razširitve z novimi orodji prihodnjih tehnologij.

  • Mikroprocesorski krmilnik MC5 zagotavlja enostavno in zanesljivo obratovanje stroja.

  • Stroje serije EX je mogoče brez težav uporabljati po vsem svetu, saj jih je možno priklopiti na vsa električna omrežja.

Flex

KMS je uspešno in uveljavljeno podjetje, specializirano predvsem za področje brizganja plastičnih mas. Zastopamo znane svetovne proizvajalce opreme za predelavo plastike in tudi proizvajalce opreme za obdelavo kovin.

Svojim partnerjem ponujamo kakovostno opremo za predelavo umetnih materialov in obdelavo kovin, individualno svetovanje, hitre in strokovne rešitve.

Naš cilj je ostati dolgoročen partner in aktivni udeleženec pri posodabljanju proizvodnje v podjetih.

Kontakt

KMS, d.o.o.
Poslovna cona A 34
4208 Šenčur
Slovenija, Evropa

F: +386 (0)4 25 16 155

T: +386 (0)4 25 16 150

E: info@kms.si

ID št. za DDV: SI12659703